Sistemul de termoizolatie cu polistiren

Materialele necesare pentru realizarea sistemului de termoizolatie a cladirilor cu polistiren sunt:
– placi de polistiren expandat EPS sau extrudat XPS
adeziv mineral pentru lipirea placilor de polistiren
– dibluri din PVC pentru fixarea placilor
– plasa de armare din fibra de sticla
adeziv masa-de-spaclu pentru inglobarea plasei de armare si realizarea unei suprafete rezistente la socuri si intemperii, precum si suportul pentru finisarea finala (tencuiala decorativa, zugraveala, etc).

Materialele complementare ce sunt recomandate a fi utilizate la punerea in opera a termosistemului sunt:
– profile de soclu 
– profile de colt cu plasa

Pasii de urmat in punerea in opera a acestui sistem sunt:

1. Pregatirea suprafetei de lucru

Suprafata-suport pe care se aplica termosistemul trebuie sa fie curata si neteda, neuniformitatile de pana la 2 cm pot fi corectate prin modul de aplicare a placilor de polistiren. Neuniformitatile ce depasesc 2cm trebuie corectate inainte de executia termosistemului.

2. Prepararea materialului

Pentru lipirea placilor de polistiren se va utiliza un mortar-adeziv pentru polistiren de tipul Ceradez Thermofix PS-40. Mortarul-adeziv uscat, ambalat in saci de 25 kg, se hidrateaza cu cca 7 litri de apa si se amesteca energic pana se obtine o pasta omogena. Dupa 5-10 min se amesteca din nou.

3. Aplicarea produsului pe placa

Adezivul se aplica pe conturul placii de polistiren in lungimea canturilor si in 5-6 puncte pe suprafata placii. Placile de polistiren se vor  aseza sub forma de tesatura atat in camp cat si la colturile cladirii, folosindu-se numai placi intregi sau jumatati de placa. Rosturile dintre placile de polistiren mai mari de 2-3 mm vor fi inchise cu fasii de polistiren. In cazul unui suport perfect neted, se recomanda aplicarea mortarului-adeziv pe intreaga suprafata a placii, cu ajutorul unui spaclu cu dinti.

4. Fixarea pe perete

Placile de polistiren se lipesc pe perete, prin apasare manuala, asigurand planeitatea si verticalitatea lor cu ajutorul bolobocului. Aplicarea diblurilor se face dupa intarirea adezivului de lipire, respectiv dupa 24-48 ore. La dibluire se recomanda ingroparea talerului diblului in polistiren, astfel incat sa ajunga la acelasi nivel cu suprafata placii de polistiren. Lungimea diblurilor trebuie aleasa in functie de patrunderea diblurilor in perete (minim 30-40mm), la care se adauga grosimea stratului de termoizolatie. In privinta numarului de dibluri aplicate pe metrul patrat de termoizolatie, se recomanda un minim de 6 bucati/metru patrat.

Diblurile se vor plasa la intersectia placilor si cate unul in centrul placii. Dupa dibluire, capetele diblurilor se vor spaclui cu adeziv. Armarea polistirenului de fatada se realizeaza cu plasa din fibra de sticla si adeziv masa-de-spaclu, de tipul Ceradez Thermomix PS-43. Inainte de aplicarea plasei de armare pe intreaga suprafata placata cu polistiren, se recomanda aplicarea pe diagonala a unor fasii de plasa de aproximativ 25-50 cm, la colturile tuturor usilor si ferestrelor. Pentru muchii si colturi se recomanda aplicarea coltarelor cu plasa.

In cazul in care nu se monteaza coltare cu plasa, plasa de fibra de sticla va trebui sa se monteze cu 15-20cm peste coltul cladirii, astel incat sa se suprapuna cu plasa de armare de pe celalalt perete. Pentru armare se va aplica cu o gletiera dintata un strat de masa-de-spaclu pe polistiren. In masa-de-spaclu proaspat aplicata se va ingloba plasa din fibra de sticla, avand grija ca aceasta sa fie bine intinsa (fara cute), suprapunand-o peste fasia alaturata cel putin 10 cm. Grosimea stratului de masa-de-spaclu ce acopera plasa trebuie sa fie de 1-3 mm.

5. Finisarea

Dupa uscarea masei-de-spaclu se recomanda slefuirea suprafetei pentru nivelarea neuniformitatilor. In final, suprafetele pot fi driscuite, zugravite, vopsite sau grunduite si aplicata o tencuiala decorativa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *